Аллергия осенью: основные причины и способы лечения

Некоторые растения не производят много пыльцы весной или летом. / ТСН

Некоторые растения не производят много пыльцы весной или летом.

Хоча весна зазвичай вважається найгіршим сезоном для алергії, осінь також викликає роздратування у багатьох людей. Це пов'язано з тим, що деякі рослини не виробляють багато пилку навесні або влітку, а замість цього досягають максимальної кількості пилку восени.

Ось що вам потрібно знати про основні причини алергії і про те, як лікувати її симптоми.

Що викликає алергію восени?

«Часто райони з найбільш сильною осінньої алергією відчувають чотири різних сезони і довгу осінь», - каже Махбуб Махдавінія, доктор медицини, доцент кафедри алергії і імунології в Медичному центрі Університету Раш.

Восени алергію найчастіше викликають наступні джерела і подразники.

Амброзія

За даними Американського коледжу алергії, астми і імунології, пилок амброзії викликає алергію у більш ніж 23 мільйонів чоловік щорічно. Кількість пилку досягає максимуму в середині вересня, і вітер може рознести пилок на відстань понад 700 км.

В результаті амброзія є особливо небезпечним алергеном восени. Це витривала рослина з м'яким стеблом.

Загальні види амброзії включають:

«Класично ми говоримо про дерева - це весна, про траву - влітку і про бур`ян - восени», - каже Метью Еллісон, доктор медичних наук, доцент кафедри хірургії голови та шиї в Університеті Дьюка.

До інших розповсюджених бур'янів, які можуть викликати алергію восени, відносяться:

За даними Американського фонду астми і алергії, трави виділяють дрібний легкий пилок, яку вітер може рознести на сотні миль.

До поширених трав, що викликають алергію при падінні в регіонах з помірним кліматом, відносяться:

Цвіль - ще один поширений фактор, що викликає алергію восени. За даними Центру з контролю і профілактики захворювань, домашня цвіль росте у вологих місцях, таких як протікаючі дахи, вікна та труби. Цвіль також може зростати на дереві, шпалерах, ізоляційних матеріалах, килимах, гіпсокартоні, тканини і оббивці.

Вулична цвіль також може посилити алергію, особливо восени. Осінь змушує опадати листя з дерев, а на гниючих рослинах зростає цвіль. У людей, які страждають алергією на цвіль, можуть виникнути симптоми алергії при згрібанні листя, оскільки порушення розкладу рослинної речовини може відправити спори цвілі в повітря і вгору.

Американський коледж алергії, астми і імунології пропонує носити маску для обличчя, таку як маска N95, при згрібанні листя, садівництві або стрижці газону, щоб спори цвілі не викликали алергію.

Симптоми осінньої алергії

Пилок трави, бур'янів і спори цвілі може дратувати ніс і викликати алергічний риніт, який також називають сінною лихоманкою.

Симптоми алергічного риніту включають:

Як лікувати осінню алергію

За словами Еллісона, є кілька основ лікування сезонної алергії. Серед них:

Є також багато натуральних засобів від алергії, які можуть допомогти полегшити ваші симптоми. Еллісон пропонує спробувати сольові розчини або спрей, які представляють собою розчин на основі солі, призначений для видалення слизу з носових проходів і зволоження цій галузі.

Дослідження 2018 року, опубліковане в Кокранівській базі даних систематичних оглядів, показало, що сольові спреї можуть допомогти полегшити алергічний риніт у дорослих і дітей в порівнянні з тими, хто не використовує сольові спреї.

Інше дослідження показало, що щоденне зрошування носа фізіологічним розчином не викликає побічних ефектів. Однак Еллісон радить уникати сольових спреїв для носа з додаванням протинабрякових засобів, оскільки протинабрякові засоби можуть викликати звикання і шкідливі для ваших носових пазух.

Еллісон не рекомендує трав'яні або гомеопатичні засоби, тому що не так багато клінічних даних, що підтверджують їх ефективність. В цілому Махдавінія вважає, що лікування осінньої алергії антигістамінними препаратами - найкраща практика.

«Щоденний прийом неседативних антигістамінних препаратів зазвичай є першою лінією», - каже Махдавінія. «Але людей з більш вираженими симптомами потрібно лікувати інтраназальними ліками. Лікування алергії найкраще починати до піку алергенів, щоб бути найбільш ефективними», - додає він.

Якщо ви знаєте, що у вас сезонна осіння алергія, вам слід подумати про те, щоб почати лікування алергії на початку вересня. Це зробить ваше лікування більш ефективним і допоможе зменшити тяжкість ваших симптомів, якщо вони виникнуть.

Осіння алергія на зовнішні алергени повинна зникнути в міру наближення зими. Однак, за словами Махдавініі, цвіль може залишатися поширеним явищем до настання морозів.

Автор: Алена Кюпели
Новости сейчасКонтакты