Частое мочеиспускание: врачи указали на 6 причин

Если вы ходите в туалет каждый час или около того, возможно, ваш мочевой пузырь пытается вам что-то сказать/ ONsalus

Если вы ходите в туалет каждый час или около того, возможно, ваш мочевой пузырь пытается вам что-то сказать.

Якщо ви п'єте літр за літром води протягом дня, вам доведеться часто ходити в туалет. До певної міри це добре для вас, тому що сечовипускання буквально вимиває ваші відходи.

Але що, якщо у вас змінилася система походу в туалет або частота, вам, можливо, буде потрібно з'ясувати, що змінилося у вашому способі життя, що могло викликати у вас часті позиви.

Якщо ви ходите в туалет кожну годину або близько того, можливо, ваш сечовий міхур намагається вам щось сказати. Джамін Брамбхатт, доктор медичних наук, уролог з Orlando Health, каже, що якщо ви в іншому випадку здорові, то часте сечовипускання більше восьми разів на день і більше одного разу вночі може розглядатися як ненормальне.

Однак все відносно: якщо ви п'єте багато води або інших рідин, цілком нормально мочитися до 10 разів на день, - додає Суніта Посіна, лікар-терапевт з Нью-Йорка. І деякі ліки, такі як діуретики від високого кров'яного тиску, також можуть змусити людей більше «ходити».

Читати такожКлізма димом і сеча на вагу золота: 5 моторошних лікарських методів з минулого

Тим не менш, здебільшого шість-вісім разів - це золота середина і нормальний діапазон.

"Люди з нормальним сечовим міхуром зазвичай можуть утримувати його протягом розумного періоду часу без раптового появи позивів до сечовипускання, якщо тільки вони не випили велику кількість рідини", - говорить доктор Посіна.

Ось що може викликати часте сечовипускання.

У вас може бути гіперактивний сечовий міхур

Якщо вам постійно потрібно в туалет, і ви дійсно не можете стриматися, знайте: ви не самотні. Фактично, гіперактивний сечовий міхур (ГАМП) вражає близько 30% чоловіків, говорить Керем Бортецен, доктор медичних наук, NYC Surgical Associates.

Так що ж конкретно відбувається? Коли ви страждаєте від ГАМП, вам не вистачає здатності затримувати сечу. "У вас може виникнути" нетримання сечі», яке також є неконтрольованою втратою або розливом сечі", - додає доктор Посіна.

"Люди з ГАМП часто прокидаються вночі, щоб сходити в туалет, і це часте скорочення м'язів сечового міхура викликає раптову сильну потребу в сечовипусканні, навіть коли сечовий міхур не повністю заповнений», - говорить доктор Бортецен.

У вас може бути інфекція сечовивідних шляхів (ІМП)

Хоча ІМП найчастіше вважають захворюванням, орієнтованим на жінок, чоловіки теж можуть захворіти ІМП. І імп може призвести до симптомів гіперактивного сечового міхура, говорить доктор Брахмбатт.

За його словами, у більшості чоловіків інфекції сечового міхура виникають через те, що вони не мочаться так часто, як слід було б, але вони також можуть виникнути в результаті запорів, недавніх операцій на сечовивідних шляхах, каменів в нирках або незахищеного анального сексу. (Чоловіки з коротшою уретрою більш схильні до цього захворювання.)

«Оскільки в анусі безліч бактерій, основною з яких є кишкова паличка, якщо у вас незахищений секс, ці мікроби можуть потрапити в уретру і викликати інфекції», - говорить він. "Інфекція дратує сечовий міхур і, в основному, викликає роздратування стінки сечового міхура, що змушує вас частіше ходити».

На відміну від ГАМП, симптоми ІМП будуть раптовими і короткочасними. Антибіотики можуть допомогти позбутися більшості інфекцій сечовивідних шляхів.

У вас може бути інтерстиціальний цистит

"Інтерстиціальний цистит, також відомий як "синдром хворобливого сечового міхура", - це хронічне захворювання, яке може викликати часте сечовипускання, а також тиск і біль у сечовому міхурі, - говорить доктор Бортсен. Хоча ІМП може бути викликана інфекцією і легко піддається лікуванню антибіотиками, інтерстиціальний цистит - це більш тривале захворювання, яке не так легко лікувати.

"Люди з цим захворюванням відчувають позиви до сечовипускання і мають тенденцію до сечовипускання частіше, з меншим об'ємом сечі, ніж у більшості людей», - говорить доктор Бортецен. "Це захворювання виникає через імунну реакцію сечового міхура на подразнюючу речовину в сечі, яка пошкоджує сечовий міхур, викликаючи відчуття позивів до сечовипускання, а також спазми сечового міхура».

На жаль, Діагностика IC може бути складним завданням, оскільки її часто не виявляють або помилково приймають за щось ще. "Діагностика та лікування цього стану дуже схожі на гіперактивність сечового міхура», - говорить він. Оскільки ІЦ вважається аутоімунним захворюванням, деякі імунодепресанти, такі як циклоспорин, успішно використовуються для його лікування.

Можливо, у вас діабет

За словами Крістофера Холлінгсворта, доктора медицини з NYC Surgical Associates, часте сечовипускання часто є ранньою ознакою діабету, оскільки організм намагається позбутися невикористаної глюкози з сечею.

Оскільки діабет викликає надлишок цукру в крові, нирки змушені приймати його, і, якщо вони не можуть підтримувати це, цей надлишок цукру буде виділятися з сечею, і ви побіжите у ванну.

Доброякісна гіперплазія передміхурової залози

Якщо у вас виникають проблеми з підтримкою постійного потоку, це може бути пов'язано з основним захворюванням простати, відомим як доброякісна гіперплазія передміхурової залози або збільшена простата. Спочатку ви можете помітити " зменшення струменя сечі, коли сеча виходить не так сильно, і вона просто не вдаряється об стіну, як раніше», - говорить Холлінгсворт.

Фактично,» це також може зайняти більше часу для спорожнення повного сечового міхура після деякого часу", говорить він. Коли цей стан досягає більш просунутої стадії, стає важко навіть ініціювати сечовипускання, і це погана новина, так як ви повинні частіше мочитися як є, говорить він.

На щастя, альфа-адреноблокатори, антигістамінні препарати і амітриптилін (антидепресант) можуть допомогти в якості потенційних методів лікування, говорить він. Ви також можете спробувати емболізацію артерії простати - неінвазивну процедуру, яка може допомогти зменшити збільшену передміхурову залозу. Але майте на увазі: хоча це безпечно і ефективно, побічні ефекти можуть включати кров у сечі, спермі або прямій кишці, а також біль у сечовому міхурі, - говорить доктор Бортсен.

У вас може бути рак

у рідкісних випадках часте сечовипускання може бути симптомом раку сечового міхура, - говорить доктор Брамбхатт. Рак може викликати роздратування сечового міхура, викликаючи прискорене сечовипускання.

"Єдиний спосіб дізнатися напевно, що у вас немає раку, - це пройти обстеження у уролога, але рак сечового міхура зустрічається нечасто, так що не хвилюйтеся - у вас його, ймовірно, немає», - говорить він. Також варто відзначити, що інші симптоми, такі як кров у сечі, зазвичай присутні при раку сечового міхура, тому, якщо ви просто багато пишете і не відчуваєте ніяких інших симптомів, вам, ймовірно, нема про що турбуватися.

Часте сечовипускання також може бути побічним ефектом інсульту.

Автор: Алена Кюпели
Новости сейчасКонтакты