Икота: в чем ее опасность для здоровья

Когда ваша диафрагма сжимается, ваши легкие поглощают кислород. / Pixabay

Икота, продолжающаяся более 48 часов, классифицируется по типу раздражителя, вызвавшего приступ.

Гикавка-це повторювані неконтрольовані скорочення м'язи діафрагми. Ваша діафрагма-це м'яз, розташована трохи нижче легенів. Вона відзначає кордон між грудьми і животом.

Діафрагма регулює дихання. Коли ваша діафрагма стискається, ваші легені поглинають кисень. Коли ваша діафрагма розслабляється, ваші легені виділяють вуглекислий газ.

Нерівномірне скорочення діафрагми викликає гикавку. Кожен спазм діафрагми призводить до раптового змикання гортані і голосових зв'язок. Це призводить до раптового припливу повітря в легені. Ваше тіло реагує ахом або цвіріньканням, створюючи звук, характерний для гикавки.

Читати такожЯк позбутися від синяка: 10 домашніх способів

Сингултус-це медичний термін, що позначає гикавку.

Початок гикавки

Гикавку неможливо передбачити. При кожному спазмі зазвичай виникає легке стиснення в грудях або горлі, перш ніж видається характерний звук гикавки.

Більшість випадків гикавки починаються і закінчуються раптово без будь-якої видимої причини. Епізоди зазвичай тривають всього кілька хвилин.

Гикавка, що триває більше 48 годин, вважається постійною. Гикавка, що триває більше двох місяців, вважається важковиліковною або важкокерованою.

Гикавка-причини:

Виявлено численні причини гикавки. Однак остаточного списку тригерів немає. Гикавка часто виникає і зникає без видимої причини.

Можливі часті причини короткочасної гикавки:

Гикавка, що триває більше 48 годин, класифікується за типом подразника, що викликав напад.

Більшість стійких нападів гикавки викликано травмою або роздратуванням блукаючого нерва або діафрагмального нерва. Блукаючий і діафрагмальний нерви контролюють рух діафрагми. На ці нерви можуть впливати:

Інші причини гикавки можуть бути пов'язані з центральною нервовою системою (ЦНС). ЦНС складається з головного і спинного мозку. Якщо ЦНС пошкоджена, ваше тіло може втратити здатність контролювати гикавку.

Пошкодження ЦНС, яке може призвести до стійкої гикавки, включає:

Гикавка, яка тривають довше, також може бути викликана:

Іноді медична процедура може випадково викликати у вас тривалу гикавку. Ці процедури використовуються для лікування або діагностики інших станів і включають:

Фактори ризику гикавки

Гикавка може виникнути в будь-якому віці. Вона може виникнути навіть в той час, коли плід ще знаходиться в утробі матері. Однак є кілька факторів, які можуть збільшити ймовірність розвитку гикавки.

Фактори, що підсилюють ймовірність появи гикавки:

Лікування гикавки

У більшості випадків гикавка не є екстреною ситуацією або приводом для занепокоєння. Однак тривалий епізод може бути неприємним і руйнівним для повсякденного життя.

Зверніться до лікаря, якщо гикавка триває більше двох днів. Вони можуть визначити ступінь вашої гикавки по відношенню до вашого загального стану здоров'я та інших станів.

Існує безліч способів лікування гикавки. Як правило, короткочасна Гикавка проходить сама собою.

Хоча доведено, що жоден з них не зупиняє гикавку, в домашніх умовах можна спробувати наступні способи лікування гикавки:

Якщо через 48 годин у вас все ще є гикавка, зверніться до лікаря. Ваш лікар може спробувати промивання шлунка (відкачування шлунка) або масаж каротидного синуса (розтирання основної сонної артерії на шиї).

Якщо причина гикавки не ясна, лікар може порекомендувати аналізи. Вони можуть допомогти виявити будь-яке основне захворювання або стан.

Наступні тести можуть бути корисні для визначення причини постійної або важковиліковної гикавки:

Усунення будь-яких причин, що лежать в основі гикавки, зазвичай допоможе їх усунути. Якщо у стійкої гикавки немає очевидної причини, можна призначити кілька ліків від гикавки.

Можливі ускладнення невилікуваної гикавки

Тривала гикавка може бути неприємною і навіть шкідливою для вашого здоров'я. Якщо не лікувати, тривала гикавка може порушити ваш режим сну і харчування, що призведе до:

Як запобігти гикавці

Не існує перевіреного методу запобігання гикавки. Однак, якщо ви часто відчуваєте гикавку, ви можете спробувати зменшити вплив відомих тригерів.

Наступне може допомогти знизити вашу схильність до гикавки:

Автор: Алена Кюпели
Новости сейчасКонтакты