Врачи отказали в помощи: юрист объяснил, когда медики в своем праве

Может ли врач отказаться от пациента Украина - причины и исключения / УНИАН

Причины, по которым в Украине могут отказать пациентам в лечении, четко перечислил адвокат.

В Україні лікар має повне право відмовитися лікувати пацієнта – якщо той сам порушив низку умов. Однак є випадки, коли відмова лікаря від обслуговування пацієнта – взагалі не варіант.

"Згідно з законом про охорону здоров'я передбачено, що лікар може відмовитися від пацієнта, який порушує рекомендації, режим медичної допомоги, крім випадків, коли пацієнт перебуває у невідкладному стані", – пояснив адвокат Олександр Гришаков в ефірі телеканалу Україна 24.

Він перелічив випадки, які вважаються невідкладними:

У цих випадках надання першої медичної допомоги є обов'язковим.

"Якщо пацієнт знаходиться повністю у свідомому стані, ходить своїми ногами, розуміє всю ситуацію, то в цьому випадку лікар невідкладної допомоги може відмовитися від надання медичної допомоги, навіть приїхавши за викликом цього пацієнта", – уточнив Гришаков.

Читати такожУ Львівській області відправлять під суд лікарів, через недбалість яких помер хлопецьРаніше в МОЗ оголосили про реформу "швидкої допомоги" та розповіли, за яких умов будуть приїжджати медики. Як повідомляють у профільному відомстві, службу "швидкої допомоги" чекає повноцінна реформа.

Автор: Диана Бель
Новости сейчасКонтакты