Расторопша: 7 доказанных преимуществ для здоровья

Расторопша часто пропагандируется из-за ее защитного действия для печени/Pixabay

Расторопша часто пропагандируется из-за ее защитного действия для печени.

Розторопша плямиста-це лікувальний засіб, отриманий з розторопші плямистої, також відомої як Silybum marianum. Ця колюча рослина має характерні пурпурні квіти і білі прожилки, які, згідно з традиційними легендами, були викликані краплею молока Діви Марії, що впала на його листя.

Активні інгредієнти розторопші являють собою групу рослинних сполук, відомих під загальною назвою силімарин. Екстракт розторопші містить велику кількість силімарину (від 65 до 80%), який був отриманий з рослини розторопші.

Відомо, що силімарин, витягнутий з розторопші, має антиоксидантні, противірусні та протизапальні властивості.

Фактично, він традиційно використовувався для лікування захворювань печінки і жовчного міхура, стимулювання вироблення грудного молока, запобігання і лікування раку і навіть захисту печінки від укусів змій, алкоголю та інших екологічних отрут.

Зміст

Ось 7 науково обґрунтованих переваг розторопші.

1. Розторопша для печінки

Розторопша часто пропагується через її захисні дії для печінки.

Вона регулярно використовується в якості додаткової терапії людьми, у яких є пошкодження печінки через таких станів, як алкогольна хвороба печінки, неалкогольна жирова хвороба печінки, гепатит і навіть рак печінки.

Вона також використовується для захисту печінки від токсинів, таких як аматоксин, який виробляється грибами "смертельна шапка" і смертельно небезпечний при ковтанні.

Дослідження показали поліпшення функції печінки у людей із захворюваннями печінки, які приймали добавку з розторопші, припускаючи, що вона може допомогти зменшити запалення і пошкодження печінки.

Хоча необхідні додаткові дослідження того, як це працює, вважається, що розторопша зменшує пошкодження печінки, викликане вільними радикалами, які утворюються при метаболізмі токсичних речовин в печінці.

І хоча екстракт розторопші зазвичай використовується в якості додаткової терапії для людей із захворюваннями печінки, в даний час немає доказів того, що він може запобігти цим захворюванням, особливо якщо ви ведете нездоровий спосіб життя.

2. Розторопша для мозку

Розторопша використовується як традиційний засіб від неврологічних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і Паркінсона, вже більше двох тисяч років.

Її протизапальні та антиоксидантні властивості означають, що вона, можливо, має нейропротекторну дію і може допомогти запобігти погіршенню функції мозку, яке ви відчуваєте з віком.

Дослідження в пробірках та тваринах показали, що силімарин запобігає окислювальному пошкодженню клітин мозку, що може допомогти запобігти зниженню розумового розвитку.

Ці дослідження також показали, що розторопша може зменшити кількість амілоїдних бляшок у мозку тварин з хворобою Альцгеймера.

Амілоїдні бляшки-це липкі скупчення амілоїдних білків, які можуть накопичуватися між нервовими клітинами з віком.

Вони виявляються в дуже великій кількості в мозку людей з хворобою Альцгеймера, а це означає, що розторопша потенційно може бути використана для лікування цього важкого стану.

Однак в даний час немає досліджень на людях, які вивчають вплив розторопші на людей з хворобою Альцгеймера або іншими неврологічними станами, такими як деменція і хвороба Паркінсона.

Більш того, неясно, чи достатньо добре всмоктується розторопша в організмі людини, щоб дозволити адекватній кількості пройти через гематоенцефалічний бар'єр. Також невідомо, які дози потрібно буде прописати, щоб вона надав позитивний ефект.

3. Розторопша захищає ваші кістки

Остеопороз-це захворювання, викликане прогресуючою втратою кісткової маси.

Зазвичай воно розвивається повільно протягом декількох років і викликає слабкі і тендітні кістки, які легко ламаються навіть після незначних падінь.

В експериментальних дослідженнях в пробірках і на тваринах було показано, що розторопша стимулює мінералізацію кісток і потенційно захищає від втрати кісткової маси.

В результаті дослідники припускають, що розторопша може бути корисною терапією для запобігання або уповільнення втрати кісткової маси у жінок в постменопаузі.

Однак в даний час досліджень на людях немає, тому його ефективність залишається неясною.

4. Може поліпшити лікування раку

Було висловлено припущення, що антиоксидантна дія силімарин може мати деякі протиракові ефекти, що може бути корисно для людей, які отримують лікування від раку.

Незважаючи на деякі домисли про те, що розторопша викликає рак, деякі дослідження на тваринах показали, що розторопша може бути корисна для зменшення побічних ефектів лікування раку.

Вона також може підвищити ефективність хіміотерапії проти певних видів раку і, в деяких випадках, навіть знищити ракові клітини.

Однак дослідження на людях дуже обмежені і ще не продемонстрували значущого клінічного ефекту на людях. Це може бути пов'язано з тим, що люди не можуть засвоїти достатньо, щоб отримати лікувальний ефект.

Необхідні додаткові дослідження, перш ніж можна буде визначити, як силімарин можна використовувати для підтримки людей, які проходять лікування від раку.

5. Збільшує вироблення грудного молока

Повідомляється, що розторопша, в тому числі розторопша в таблетках, впливає на вироблення грудного молока у годуючих матерів. Вважається, що він працює, виробляючи більше гормону пролактину, що виробляє молоко.

Дані дуже обмежені, але одне рандомізоване контрольоване дослідження показало, що матері, які приймали 420 мг силімарину протягом 63 днів, виробляли на 64% більше молока, ніж ті, хто приймав плацебо.

Однак це єдине доступне клінічне дослідження. Необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити ці результати і безпеку розторопші для годуючих матерів.

6. Може допомогти в лікуванні прищів

Акне-це хронічне запальне захворювання шкіри. Це не небезпечно, але може викликати шрами. Люди також можуть турбуватися про його вплив на свою зовнішність.

Було висловлено припущення, що окислювальний стрес в організмі може грати роль у розвитку прищів.

Завдяки своїм антиоксидантним і протизапальним властивостям розторопша може бути корисною добавкою для людей з акне.

Цікаво, що одне дослідження показало, що у людей з акне, які приймали 210 міліграмів силімарину в день протягом 8 тижнів, спостерігалося зменшення уражень акне на 53%.

Однак, оскільки це єдине дослідження, необхідні більш якісні дослідження.

7. Розторопша може знизити рівень цукру в крові у людей з діабетом

Розторопша може бути корисною додатковою терапією для лікування діабету 2 типу.

Було виявлено, що один з компонентів розторопші може працювати аналогічно деяким ліків від діабету, допомагаючи поліпшити чутливість до інсуліну і знизити рівень цукру в крові.

Фактично, недавній огляд та аналіз показали, що люди, які регулярно приймають силімарин, мали значне зниження рівня цукру в крові натщесерце та HbA1c, показник контролю цукру в крові.

Крім того, антиоксидантні та протизапальні властивості розторопші також можуть бути корисними для зниження ризику розвитку діабетичних ускладнень, таких як захворювання нирок.

Проте в цьому огляді також було зазначено, що якість досліджень була не дуже високою, тому необхідні додаткові дослідження, перш ніж можна буде дати будь-які тверді рекомендації.

Розторопша-застосування

Розторопша вважається безпечною при прийомі всередину. Фактично, в дослідженнях, в яких високі дози використовувалися протягом тривалого часу, тільки близько 1% людей відчували побічні ефекти.

Повідомляється, що побічними ефектами розторопші є розлади кишечника, такі як діарея, нудота або здуття живота.

Деяким рекомендується дотримуватися обережності при прийомі розторопші. Серед них:

Автор: Алена Кюпели
Новости сейчасКонтакты