Сон и лишние килограммы - как связаны недосып и похудение у людей

Как связаны недосып и похудение у людей / Pixabay

Строчка из старого стиха: "Он недоспал - отсюда все пошло" обрела после исследование новую актуальность.

Через п'ять років близько 20% жителів Землі будуть страждати від ожиріння.

Такий прогноз озвучили біологи з Університету Південної Каліфорнії (США).

На їхню думку, на набір зайвих кілограмів впливає в першу чергу недосип. Ті люди, які сплять менше рекомендованих восьми годин на добу, як правило, насилу худнуть, навіть якщо сидять на суворій дієті.

Причому варіант відсипатися у вихідні або у відпустці анітрохи не допомагає. Біологи спостерігали за 36 добровольцями, які намагалися позбутися зайвої ваги. Всі дотримувалися суворої дієти, але деякі в будні проводили в ліжку менше стандартних восьми годин, а у вихідні - більше.

Вісім тижнів потому з'ясувалося - всі учасники дослідження схудли приблизно однаково. Лише у тих, хто не мав проблем зі сном, втрата ваги трапилася в основному через зменшення жирової маси, а у тих, хто недосипав - шляхом нежирних тканин.

Американські та бельгійські вчені пояснюють набір ваги через недосип дією гормонів, які впливають на апетит. У дюжини молодих здорових добровольців з дефіцитом сну рівень греліну збільшився, а лептину - зменшився. Перший підсилює апетит - його ще називають гормоном голоду. Другий, навпаки, відповідає за відчуття насичення. Коливання даних гормонів і можуть визначати те, що люди, які сплять менше норми, як правило, частіше страждають від надмірної ваги.

Читайте такожЯк схуднути без шкоди для здоров'я - поради від української моделі

Як схуднути - що було раніше:

Автор: Дмитрий Видоменко
Новости сейчасКонтакты