Высокий холестерин: сколько нужно времени, чтобы снизить опасный уровень

юди с высоким уровнем холестерина ЛПНП имеют значительно более высокий риск сердечных заболеваний. / Фото: nahnews.org

Люди с высоким уровнем холестерина ЛПНП имеют значительно более высокий риск сердечных заболеваний.

Ваш рівень холестерину безпосередньо пов'язаний зі здоров'ям вашого серця, тому так важливо переконатися, що він знаходиться в здоровому діапазоні. Люди з високим рівнем холестерину ЛПНЩ мають значно вищий ризик серцевих захворювань.

Доктор Ніка Голдберг, медичний директор Центру жіночого здоров'я Джоан в медичному центрі Лангоне при Нью-Йоркському університеті, каже, що зниження рівня ЛПНЩ може зайняти від трьох до шести місяців тільки за допомогою дієти і фізичних вправ.

Що таке холестерин?

Холестерин-це воскова жирна речовина, яка міститься у вашому тілі і переміщається по кровотоку. Вашому організму потрібна певна кількість для правильного функціонування, але воно виробляє все, що йому потрібно. Холестерин переміщається по вашому тілу з ліпопротеїнами, які являють собою розчинні білки, що переносять жири по тілу.

ЛПНЩ "поганий" холестерин, переносить холестерин в тканини і кровоносні судини вашого тіла. Якщо у вашому організмі занадто багато ЛПНЩ, надлишки будуть відкладатися уздовж стінок кровоносних судин, що піддасть вас ризику серцевого нападу та інсульту.

Ліпопротеїни високої щільності ( ЛПВЩ), також звані "хорошим" холестерином, переносять надлишок холестерину з тканин і кровоносних судин назад в печінку, де він виводиться з організму. ЛПВЩ допомагає захистити вас від хвороб серця. Таким чином, на відміну від холестерину ЛПНЩ, чим вище рівень ЛПВЩ, тим краще.

Читайте такожЯк дізнатися, що у вас високий холестерин: простий спосіб

Тригліцериди-це ще один тип жиру, який може накопичуватися в організмі. Високий рівень тригліцеридів у поєднанні з низьким рівнем холестерину ЛПВЩ також підвищує ризик серцевих захворювань і діабету.

Ви можете мати високий холестерин і не знати цього. Ось чому так важливо регулярно перевірятися. Американська кардіологічна асоціація рекомендує всім дорослим перевіряти рівень холестерину кожні чотири-шість років, починаючи з 20-річного віку. Можуть знадобитися більш часті перевірки в залежності від планів лікування та інших факторів ризику.

Зміни способу життя

Внесення змін в здоровий спосіб життя-один з найбільш важливих способів знизити рівень холестерину і поліпшити загальний стан здоров'я.

За словами доктора Юденії Джанос, кардіолога Медичного центру Нью-Йоркського університету в Лангоні, ви можете знизити рівень холестерину на 20 відсотків тільки за рахунок зміни дієти і способу життя, але це може варіюватися в залежності від людини. «Ми даємо пацієнтам три місяці, щоб побачити, які ефекти виникають при зміні дієти", - говорить вона.

Дієти

Щоб знизити рівень холестерину ЛПНЩ, скоротіть кількість насичених жирів в своєму раціоні і збільште кількість харчових волокон. Насичені жири збільшують виробництво холестерину ЛПНЩ в організмі. Доктор Джанос радить скоротити кількість насичених жирів до менше 10 грамів в день і є 30 грамів клітковини в день, з яких 10 грамів повинні бути нерозчинною клітковиною.

Обидва лікарі кажуть, що дієта на основі рослин може допомогти знизити рівень холестерину і поліпшити загальний стан здоров'я серця і тіла. Вони рекомендують дієту DASH і середземноморську дієту, тому що обидві вони роблять упор на високому рівні клітковини і корисних жирах.

Дієта DASH включає:

Середземноморська дієта включає:

Доктор Голдберг пояснює, що вона дивиться на пацієнта як на особистість і намагається з'ясувати, чому у нього високий рівень холестерину. Вона каже, що багато її пацієнтів зайняті і часто їдять поза домом. У цьому випадку доктор Голдберг рекомендує людям зосередитися на відмові від оброблених харчових продуктів і рафінованого цукру.

Вправа

Відсутність фізичної активності може сприяти підвищенню рівня ЛПНЩ і зниження рівня ЛПВЩ. Аеробні вправи допомагають вашому тілу підвищити рівень ЛПВЩ, що важливо для захисту від серцевих захворювань.

"Вправи-ключ до успіху. Крім користі для схуднення, вправи корисні для серцево-судинної системи. Для схуднення ми рекомендуємо 60 хвилин помірних кардіо в день",-говорить д-р Джанос.

Такі види діяльності, як швидка ходьба, їзда на велосипеді, танці, САДІВНИЦТВО, плавання, біг підтюпцем і аеробіка, принесуть вам користь для кардіо.

Якщо ви збираєтеся вести здоровий спосіб життя, щоб знизити рівень холестерину, ви повинні робити це регулярно. Не можна просто робити це кілька місяців, а потім кинути, - говорить доктор Голдберг. Вона також зазначає: "деякі люди генетично запрограмовані виробляти більше холестерину, ніж інші. Цим людям може бути недостатньо дієти і фізичних вправ через рівень холестерину і глобального ризику серцевих захворювань».

І д-р Джанос, і д-р Голдберг погоджуються, що, хоча деякі люди дійсно потребують ліків, вони не замінять зміни здорового способу життя. Ці два елементи працюють разом, щоб захистити вас.

Автор: Алена Кюпели
Новости сейчасКонтакты